Kringlooplandbouw
Werken aan kringlooplandbouw!
Hasman probeert op verschillende manieren de kringlopen op het bedrijf te sluiten. Het richten op verschillende takken (landbouw, energie en natuur) draagt hier sterk aan bij. Ook de vergister heeft hierin een belangrijke rol. Door de mestvergisting wordt biogas gevormd. Maar daarnaast blijft er ook een ander waardevol product over; digestaat (vergiste biomassa). Digestaat heeft een hogere stikstof efficiëntie en bemestende waarde dan onbewerkte rundveemest. Hierdoor wordt de stikstofkringloop geoptimaliseerd en kunnen er gewassen worden geproduceerd met een hoger eiwitgehalte en is er dus minder inkoop van bijvoorbeeld soja producten van ver weg nodig. Ook willen we eiwit beter gaan benutten en verlies in eiwit concentraties beperken door grasdrogen te implementeren in de bedrijfsvoering.
In de stal zit een luchtwasser ingebouwd. Hierin wordt de afgezogen lucht vermengd met een soort watergordijn wat de overvloedige elementen uit de lucht haalt. Dit gebruikte water bevat veel ammoniak en stikstof. Dit zijn precies de hoofdbestanddelen van kunstmest. Het water wordt opgeslagen in een grote tank en later naar behoefte op het land uitgereden. Dit in combinatie met de mest die vrijkomt uit de vergister maakt dat er vrijwel geen kunstmest meer benodigd is!
Al met al kunnen de landbouwtak, de energietak en de natuurtak elkaar dus aanvullen en versterken. Het motto van het bedrijf is; Lokaal wat kan, regionaal of internationaal wat moet.
Lees hieronder wat de stromingen binnen het bedrijf zijn en hoe we deze proberen te optimaliseren in de kringloop.
Biomassa afkomstig van natuurbeheer van o.a. kruidenrijke akkerranden en botanisch grasland wordt fijngemalen en gebruikt als strooisel in de diepstrooisel ligboxen waar het zaagsel vervangt. Uiteindelijk beland het met de mest in de vergister. Aangezien natuurhooi meer gas bevat dan zaagsel, zal dit extra gas opleveren. Vuistregel is wat binnen een groeiseizoen groeit, kan grotendeels binnen een maand gefermenteerd worden in de vergister. Alle koolstof die niet wordt omgezet in methaan, zal in de mest aanwezig blijven en ten goede komen aan de bodemvruchtbaarheid humusvorming. Biomassa van kruidenrijke akkerranden kan aan het einde van het seizoen eventueel direct in de vergister worden gebracht.
Doordat de dagverse mest direct naar de vergister wordt afgevoerd, is er minder uitstoot van broeikasgassen. In de eerste weken gaat meer dan de helft van de energie uit de mest verloren in de vorm van broeikasgassen o.a. methaan en ammoniak. Naast dat dit een belasting is voor het milieu, is dit ook een economisch verlies voor de veehouder. De ammoniakstikstof komt dan namelijk niet ten goede voor de plantenvoeding.
Methaan wordt uit de mest gehaald en via pijpleidingen naar bedrijven in de buurt getransporteerd. Doordat de bedrijven dit groene biogas gebruiken, kan het aardgas worden vervangen.
Digestaat is een drijfmest die overblijft na het vergisten van mest. De landbouwkundige waarde van digestaat is hoger dan die van niet vergiste drijfmest. De organisch gebonden meststoffen zijn grotendeels direct mineraal beschikbaar voor de plantenvoeding. Ook is het digestaat dunner en dringt direct door naar de wortels. Dus het is direct voor de plant beschikbaar.
Digestaat is dunner en homogener, waardoor deze beter te injecteren is en er sprake is van minder uitstoot van ammoniak.
Met digestaat kun je besparen op het gebruik van kunstmeststikstof, omdat de stikstofwerking van digestaat hoger is dan die van niet vergiste mest. De stikstofkringloop verbetert op het bedrijf en/of vertaalt in minder kunstmeststikstof gebruik of hogere gewasopbrengst of hoger eiwitgehalte van het gewas. Waardoor er bespaart kan worden op eiwitrijk krachtvoer c.q. sojaschroot.



